Dit is even leuk en lekker voor St Patricksday 2015

Toasting St. Patrick's Day

St. Patrick's Day is approaching. What better excuse to kick up your heels and enjoy some cheer?

St. Patrick's Day Recipes

St. Patrick's Day Drinks for All Ages

(Klik op de foto voor het recept)

 

Green Punch

Rainbow Punch

Somewhere Over the Rainbow

Kiwi-Lime Refresher

Lime-Pineapple Delight

 

Spirited Beverages

Green Grog

Irish Black Russian

Irish Cream Liqueur I

Irish Cream Liqueur II

Original Irish Cream

Chocolate Mint Shot

St. Michael's Irish Americano

Adult Punch

Key Lime Pie

 

 

Any St. Patrick's Day celebration just wouldn't be complete without raising your glass and making a toast to good health and good friends. The question is, what should you put in the glass? The most authentic drinks are a pint of stout beer (Guinness™) or a glass of Irish whiskey, but beyond those, there are all manner of delightful Irish, Irish-inspired, or just plain festive beverages to serve on this holiday. This year, try your hand at creating some celebratory sippers for your get-together.

 

Authentically Irish


If you'd like to drink as the Irish do, here are some suggestions: Irish kids love blackcurrant juice. It comes in cans or pouches, and the concentrated syrup comes in bottles. The most common brand is Ribena™, available at most import stores. For adults, try creating that pub favorite, the "Black and Tan." The Black and Tan is simply a pint glass with two different beers--ale and stout--layered in it.

The ale goes in first; fill the glass just slightly less than half full with your favorite chilled Irish ale.

Float the stout on top of the ale, rather than mixing the two layers. To do this, place a spoon over the glass, convex side up, and slowly pour the stout over the back of the spoon so it drizzles into the glass as gently as possible. Allow the stout to settle, and then make a toast and drink up!

You can also have fun with an Irish version of the Boilermaker. You'll need stout beer plus your favorite Irish whiskey and/or Irish cream liqueur. Fill a pint glass about 2/3 full with stout; fill a shot glass with either whiskey, Irish cream, or a combination of the two. Drop the shot glass into the pint glass, enjoying the bubbling and frothing effect it creates, and drink it in one gulp. Sláinte!

 

The Drinking o' the Green


Admit it: drinking green stuff is fun, no matter how old or young you are. If you're not concerned with authenticity and just want to be festive, there are all kinds of green drinks you can serve to kids and adults, from fizzy punch with floating islands of lime sherbet to cocktails with a little crème de menthe shaken into them. Here's a handy list of ingredients that will give your drinks that delightful emerald hue you're looking for:

Crème de menthe liqueur

Melon liqueur

Green Chartreuse liqueur

Green food coloring

Crushed mint leaves

Lime sherbet

Pistachio ice cream

Mint chocolate chip ice cream

Lime-flavored gelatin

Lime-flavored drink powder

Limeade

 

For green garnishes, there are mint leaves, lime slices and twists of lime zest, slices of kiwi, green olives, slices of cucumber, celery stalks, or even ice cubes made from green punch.

Perfect Irish Coffee

 

Hannah,s rule: gebruik het liefst een echte Ierse whiskey, omdat deze een zachtere afdronk heeft: Tullamore Dew is een absolute aanrader 

Ingrediënten

Irish Coffee-glazen
Zeer sterke koffie
Donkerbruine basterdsuiker
Ierse whiskey
Slagroom

 

vuur/anifire31.gif

Bereidingswijze

Zet voor het aantal personen koffie, ongeveer twee keer zo sterk als je gewoonlijk zet. Ik heb een voorkeur voor Kanis & Gunnik-koffie. Vervolgens doe je in elk glas 1 volle eetlepel bruine bastersuiker. Pas daarna schenk je de Ierse whiskey in het glas, tot het streepje (daarom is het aan te raden echte Irish Coffee-glazen te nemen). Schenk nu de koffie erbij en vul dan het glas tot de rand met slagroom dat je lobbig hebt geklopt met een klein handje fijne suiker (niet teveel, de koffie is zelf al zoetig). De slagroom neemt ongeveer 1 centimeter in beslag. Zet daarna de glazen ongeveer een minuut in de magnetron om alles nog eens goed door te warmen en serveer direct. Een goede Irish Coffee is nog niet gemengd als het wordt geserveerd. Pas bij het drinken sijpelt de slagroom langzaam door de koffie. En het is heel gewoon als er op het einde nog een laagje bruine basterdsuiker in het glas achterblijft.

vuur/anifire31.gifvuur/anifire31.gifvuur/anifire31.gifvuur/anifire31.gifvuur/anifire31.gif

Omschrijving voor een Iers breakfast-Ontbijt

Er is wel degelijk verschil tussen een Iers breakfast of een engels breakfast

Ingrediënten

3 eireren

2 saucijsjes(liefst Engelse of Ierse)

2-3 plakjes Black Pudding(Bloedworst)

6 plakjes dikke Bacon

1 sneetje Patatobread

1 sneetje Sodabread

1 Tomaat

Paar champignons

Bak bonen (Cambells of Heinz)

Olie

Verse peper - zout

 

Bereiding

Olie in de pan de bacon, de saucijsjes en de mushrooms erbij en laat maar gaan op een zacht vuurtje.
De bake beans gewoon in een pannetje warm maken.
De black pudding even in een andere pannetje bakken met de tomaat.
Het patatobread kan je in dezelfde pan meebakken, maar het sodabread is het lekkerst van de grill of broodrooster.
Als alles dan klaar is. dan kan het ontbijt beginnen. Op de foto zie je hoe lekker dat eruit ziet. Een goed begin voor een zware dag. Eetse lekker. Ikke wel althans. 

vuur/anifire31.gifvuur/anifire31.gifvuur/anifire31.gifvuur/anifire31.gif

 

 

Irish Stew  Lekker recept

Je moet wel bijtijds beginnen met de irish stew

ingrediénten:

kilo Lamsvlees  of sucadelappen in stukken

(Lamsvlees is eigenlijk een must,maar rund mag ook)
Beetje bloem voor het vlees .Plastick zakje.bloem en vlees in het zakje Dan maar schudden !!6 grote uien Grof gesneden

3 Laulierblaadjes  ( steek 3 kruidnagels in de blaadjes) Tijm (theelepel)

Aardappels en 4 tomaten ( ontvellen) 1 Pastinaken of/ en winterwortel
Bosje Selderij3 rundvlees bouillon blokjes

Flesje Guinness ( wel de goede) Bosje Lente ui

Peterselie naar keuze

 

Bereiding Irish stew

 

Snijd het vlees in blokken en doe ze in een plastic zakje met zout,verse gemalen peper en  vleeskruiden ,paprika en wat bloem.

Verhit boter  in een braadpan en bak het vlees goed bruin. Schep de uien bij het vlees en goed aanbakken ,selderij,pastinaken en/of  de gesneden  wortel, aardappelblokjes en tomaten toevoegen.Laurierblaadjes,kruidnagel en wat tijm erbij

Voeg dan een halfve liter.water en het flesje( blikje ) guinness, bouillonblokjes en laat het vlees 2 uur sudderen.

Op het laatst lente ui en  verse peterselie erdoor

vuur/anifire31.gif vuur/anifire31.gif vuur/anifire31.gif vuur/anifire31.gif vuur/anifire31.gif vuur/anifire31.gif vuur/anifire31.gif

Soda bread -Voor 1 brood

250 g volkorenmeel

85 g roggebloem (natuurwinkel)

115 g witte bloem

1 theelepel fijn zeezout

11?2 theelepel dubbelkoolzure soda (drogist, toko)

350 - 400 ml karnemelk

 

Bereiding Soda bread

Verwarm de oven voor op 200 o.C.

Zeef de drie soorten meel, het zout en de dubbelkoolzure soda boven een ruime kom. Meng met een houten lepel en maak in het midden een kuiltje.

Giet er 350 ml karnemelk bij. Roer losjes van binnen naar buiten tot een samenhangend deeg.

Ga nu verder met één (schone) hand.

De truc is om zo weinig mogelijk te kneden; het deeg moet vooral luchtig blijven. Voeg eventueel meer karnemelk toe.

Leg het deeg op een met meel bestoven werkvlak. Draai het met twee handen om en om, tot een ronde deeghomp. Leg die op een ingevette bakplaat en kerf met een mes een kruis in de bovenkant.

Bak het brood in 40 minuten gaar. Breng na de eerste 15 minuten de oventemperatuur terug naar 200oC. Klop met je knokkels op de onderkant van het brood. Als dat hol klinkt, is het brood gaar.

En dan .....Eet smakelijk !! Brood

vuur/anifire31.gif

Ingrediénte Shepherd's Pie

 

   1 kilo aardappelen

zout

100 gram geraspte kaas

50 gram boter

versgemalen peper

2 deciliter melk

125 gram champignons

1 ui

300 gram gehakt

2 theelepel mosterd

3-4 eetlepel tomatenketchup

1 ei

1 blikje gecondenseerde champignonsoep

1 blik doperwtn ca. 400 gram

Bereidingswijze van Shepherd's Pie

Schil de aardappelen. Kook ze in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en stam ze fijn. Roer er 20 gram boter en de melk door tot een gladde puree ontstaat. Meng de helft van de geraspte kaas door de pure en voeg naar smaak zout en peper toe.
Pel en snipper, terwijl de aardappelen koken, de ui. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui en de champignons al roerende ca. 2 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het met een vork rul. Roer de ketchup, de mosterd en de soep (onverdund) door het gehaktmengsel en laat het geheel zachtjes ca. minuten pruttelen. Giet intussen de doperwten af. Roer de doperwten door het gehaktmengsel en voeg naar smaak wat peper toe.

Neem de pan van het vuur.
Verdeel het gehaktmengsel in een ovenschaal, spuit de aardappelpuree erop m.b.v. een spuitzak. Klop het ei los en bestrijk hiermee de puree. Strooi de rest van de geraspte kaas erover.
Bak de schotel in een voorverwarmde oven (175 gr C) in ca. 40 minuten lichtbruin en door en door heet bakken

 

vuur/anifire31.gif Potato Farl recept vuur/anifire31.gif

Ingredients

2 lb/ 1 kg/ 2 cups mashed potatoes
4 oz/ 125 g/ 1 cup plain flour

2tbsp butter

Salt

 

Method:

1. Melt the butter and mix into the potatoes with the salt. Work in the flour quickly but thoroughly and knead lightly. 
2. Divide in two and roll out each half on a floured board to form a circle about the size of a large dinner plate. 
3. Cut in quarters (farls) and cook for about 3 minutes on each side in a heavy frying pan in a little bacon fat.