Het eiland Ierland is opgesplist in 2 gebieden:

Republiek Ierland en Noord Ierland

Noord Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkgrijk (V.K.)

 

Nationale vlag republiek Ierland

Oppervlakte

ca. 70.300 km2

inwoners

ca. 4.000.000

Hoofdstad Ierland

Noord Ierland

 

Dublin

Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk en heeft Belfast als middelpunt.


Munteenheid republiek Ierland Euro en Noord Ierland: britse ponden

Wegennet
 
 
In Ierland rijdt men links.
De maximum snelheid bedraagt 80 km. per uur, ofwel 50 mijl.
De wegen zijn over het algemeen niet erg breed, dus plan niet teveel. Ierland is nog één van de weinige landen in europa waar het nog mogelijk is om echt te ontspannen en het rustig aan te doen, dus waarom niet?

Ambassade van Nederland in Ierland :
Shrewsbury House, Shrewsbury Road, Dublin 4
Tel. 01-2692082/2691588 - Fax. 01-2838488
Ambassade van Ierland in Nederland
Dr. Kuyperstraat 9
2514 BA Den Haag
Tel. 070-3630993 - Fax. 070-3617604

Douane Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs.
Voor een vakantie in Ierland wordt geen internationale pas of vergunning voor personenauto's, kampeerauto's, caravans of motorfietsen verlangd. Noodzakelijk zijn wel het kentekenbewijs en de groene kaart van het voertuig. Bestuurders moeten in het bezit zijn van een geldig rijbewijs, afgegeven in hun eigen land of een internationaal rijbewijs. Een voorlopig rijbewijs wordt niet geaccepteerd. Buitenlandse voertuigen in Ierland moeten voorzien zijn van een landenplaat aan de achterzijde.Voor Noord Ierland gelden dezelfde regels, Tussen Ierland en Noord Ierland zijn geen grensovergangen. Opletten om bij het huren van een auto te letten op het aanvragen van een toestemming om in beide landen te mogen rijden. Deze toestemming wordt bij de meeste verhuurbedrijven gratis gegeven, maar moet toch vooraf zijn aangevraagd om ook dekking te hebben in beide landen.

In Ierland wordt Engels gesproken. Een Iers sprekend gebied staat bekend als een Gaeltacht, Gaeltachtai vindt men in de meeste woeste en prachtigste streken zoals Donegal, Mayo, Galway, Kerry, Cork en Waterford. Nergens in de wereld zijn de tradities van gastvrijheid sterker, vreemdelingen zijn altijd van harte welkom. 
 

 

Ierland heeft een meer dan 6000 jaar oude historie. Over het gehele land verspreid vind je niet minder dan 1200 bewaard gebleven getuigenissen in een perfecte staat.

Klik op de foto voor de website van Newgrange

New Grange (zie foto hierboven) is bijvoorbeeld gebouwd in ca. 3200 v.Chr. en hiermee ouder dan de piramides van Gizeh in Egypte en Stone Henge in Engeland.

Het adembenemende, heuvelachtige en soms woeste landschap is onaangetast. Buiten wat loslopende schapen, paarden en ezels is er nauwelijks iemand te vinden op de kronkelende wegen. Het centrale deel van Ierland is een vlakte bezaaid met meren. Naar de kust toe wordt het landschap heuvelachtig tot zelfs bergachtig, met als hoogste top de Carrantuohill, 1040m. in het graafschap Kerry. Onder invloed van de golfstroom heeft Ierland een gematigd zeeklimaat. Gematigde winters en koele zomers. Prima en groeizaam klimaat. Voor ons is Ierland het land van de 1000 kleuren groen.